Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Κώστας Μπάρκας: Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές στις 4 Οκτωβρίου 2013 ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: «Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς».

Το Μάρτιο του 2013, το δίκτυο καταστημάτων της πρώην Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα εντάχθηκε στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η ενσωμάτωση του ως άνω δικτύου στην Τράπεζα Πειραιώς κατέστησε αναγκαία την εναρμόνιση της πληροφοριακής υποδομής και των διαδικασιών με αυτές του Ομίλου Πειραιώς. Καταληκτική ημερομηνία για την εναρμόνιση αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου 2013. Η Τράπεζα ξεκίνησε από τις 2 Σεπτεμβρίου 2013 θα ξεκινούσαν υποχρεωτικόι εκπαιδευτικοί κύκλοι στα πληροφοριακά συστήματά της, για το σύνολο του προσωπικού δικτύου ιδιωτών της πρώην Τράπεζας Κύπρου. Η εκπαίδευση αυτή όμως πραγματοποιείται σε ημέρες και ώρες εκτός νομίμου ωραρίου εργασίας και χωρίς την παραμικρή αποζημίωση για το προσωπικό, παρά την περί του αντιθέτου ισχύουσα και δεσμεύουσα σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 372/2007.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως απευθύνθηκε επανειλημμένως για το θέμα αυτό στη Διοίκηση της Τράπεζας, χωρίς να εξευρεθεί λύση, εν συνεχεία προσέφυγε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών για την πραγματοποίηση επιτοπίων ελέγχων, μετείχε σε τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση, απευθύνθηκε εγγράφως στο γραφείο του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας για ακόμη μία φορά στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς να υπάρξει κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι ασκούνται ήδη νέες πιέσεις προς το προσωπικό από τη Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου και πάλι να παρασχεθεί εργασία σε ημέρες και ώρες εκτός νομίμου ωραρίου εργασίας, για την ψηφιοποίηση των δανειακών φακέλων της πρώην Τράπεζας Κύπρου

Με τη συμπεριφορά της αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την κατάφωρη παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας, όπως αυτά περιγράφονται στις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς την αμοιβή για εργασία πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών τους.

Ο κ. Υπουργός ερωτάται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν τα εποπτευόμενα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, προκειμένου να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να υποχρεωθεί η Τράπεζα Πειραιώς στην καταβολή αποζημιώσεων για την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων;

Αθήνα, 4/10/2013
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr