Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΠΤΥΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΕΠΑ.Σ

Η υποβάθμιση της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα με σκοπό την ιδιωτικοποίηση

  Σύμφωνα με τον Ν. 3475/2006 τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) μετεξελίχθηκαν σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ), που αποτελούν εναλλακτική δυνατότητα συνέχισης σπουδών (δεύτερος κύκλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) μετά την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο το συνδυασμό της γενικής παιδείας με την εξειδικευμένη τεχνική και επαγγελματική γνώση με σκοπό την ταχύτερη ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.



Δυστυχώς στην Πρέβεζα σύμφωνα με τις καταγγελίες του  Δεκαπενταμελούς συμβούλιου της ΕΠΑΣ Πρέβεζας λείπουν όλοι οι ειδικοί καθηγητές που θα τους δώσουν τις απαραίτητες δεξιότητες.  Οι κομμωτές δεν εχουν πιάσει ψαλίδι και κάνουν μόνο φιλολογικά και μαθηματικά.!!! Οι φυσιοθεραπευτές δεν εχουν  τους γιατρούς και φυσιοθεραπευτές  καθηγητές  που χρειάζονται, αλλά ουτε και εργαστήρια. Οι επαγγελματικές σχολές ακολουθούν και αυτές την τύχη των ΤΕΙ Πρέβεζας προς πλήρη απαξίωση, με σκοπό να  αντικατασταθούν από την ιδιωτική  εκπαίδευση. Ταλαιπωρούνται οι μαθητές που έρχονται από μακριά, αλλά και οι οικογένειες τους που  πληρώνουν τα σπασμένα.

Η επιστολή των μαθητών αναφέρει:
«Αγαπητοί Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή το Δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Πρέβεζας, σας ενημερώνει ότι σε πολλές ειδικότητες της Σχολής μας τα κενά/ελλείψεις καθηγητών που υπάρχουν είναι πολλά και οδηγούν σε δυσλειτουργίες αλλά και σε πολλές χαμένες διδακτικές ώρες μαθημάτων.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι κάποια τμήματα να υπολειτουργούν και κάποια να μη λειτουργούν καθόλου δημιουργώντας πρόσθετη ταλαιπωρία στους μαθητές που έρχονται από όλες τις γωνιές του νομού για να μπορέσουν μέσα από την εκπαίδευση τους να βρουν μια διέξοδο στην δύσκολη αυτή εποχή.
Συνολικά το πρόβλημα αφορά σε περίπου 150 μαθητές και 9 τμήματα ενώ τα κενά ανά ειδικότητα καθηγητών είναι όπως στο πίνακα που ακολουθεί:
ΚΕΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΠΕ 14.01 (ΙΑΤΡΩΝ)
41
ΠΕ 18.04 (ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ) 60
60
ΠΕ 18.25 (ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ)
45
ΤΕ 1.19 (ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ)
82
Επειδή σε λίγο θα κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρονιά μας λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από αυτό (μη απόκτηση πτυχίου για τη Β΄ τάξη και τη προαγωγή για την Α΄ τάξη) πιστεύουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθούν, να πιέσουν και να φροντίσουν να έρθουν καθηγητές στο σχολείο μας.
Μας απασχολεί πως θα βγούμε στην αγορά εργασίας να δουλέψουμε με ένα χαρτί ειδικότητας χωρίς να έχουμε διδαχθεί πάνω στο αντικείμενο μας. Είναι απαράδεκτο να «τελειώνουμε» αυτό που εμείς και οι γονείς μας επιλέξαμε έχοντας ένα άχρηστο χαρτί μόνο και μόνο επειδή δεν μας στέλνετε καθηγητές. Όχι γιατί δεν έχουμε κτίριο ή εργαστήρια ή εργαλεία ή διάθεση,αλλά γιατί πολύ απλά, κάποιοι δεν έχουν σκεφτεί πολύ πιο πριν τον Δεκέμβρη ότι όλοι οι μαθητές θέλουν τον καθηγητή τους. Δείξτε ενδιαφέρον και στείλτε μας καθηγητές, αλλιώς τι νόημα έχει να φοιτούμε χωρίς να μαθαίνουμε κάτι;
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Η ευθύνη είναι δική σας, εμείς ζητάμε να μας βοηθήσετε για ένα καλύτερο μέλλον «ΆΜΕΣΑ».
Η κατάσταση αυτή φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη καθηγητών.Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
 Το Δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Πρέβεζας                                                  
 
Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ κ. Θεοφάνους δήλωσε 

Με τέτοιο πρόβλημα το σχολείο σε κάποια άλλη περίπτωση θα είχε πολύ πιο δυναμικές αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο σχολείο όμως έχει μια ιδιομορφία, στους 200 μαθητές που έχει η μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν ήδη τελειώσει το σχολείο. Πολλοί από αυτούς έχουν τελειώσει τριτοβάθμια ιδρύματα, πάρα πολλοί έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και έρχονται σε αυτή τη σχολή συνειδητά για να πάρουν μια ειδικότητα που θα τους βγάλει άμεσα στην αγορά εργασίας. Όλο αυτό το σκεπτικό που είχαν στο μυαλό τους, δηλαδή να κάνουν μια δουλειά το πρωί, να βγάλουν ένα μεροκάματο και ταυτόχρονα να πάρουν ένα πτυχίο δεν τους έβαλε στη διαδικασία του να πάνε σε μια γενικευμένη μετωπική σύγκρουση. Απλά έδειχναν εμπιστοσύνη ότι η πολιτεία θα βρει τρόπο, δεν τους έχει ξεχάσει και σήμερα, αύριο με υπομονή θα λυθεί. Τελικά δεν λύθηκε και φτάσαμε εδώ» κατέληξε ο κ. Θεοφάνους σημειώνοντας πως θα συνεχίσουν τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, ενώ θα γίνει και συνάντηση με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης.
  Από την πλευρά των μαθητών η πρόεδρος του 15μελούς κα Ντίκου επισήμανε πως αυτό που ζητούν είναι η βοήθεια των τοπικών αρχών και φορέων προκειμένου η σχολή να λειτουργήσει κανονικά και να μη χαθεί η σχολική χρονιά